субота, 13 вересня 2014 р.

Середній заробіток мобілізованого співробітника обкладається військовим збором - позиція ДФСУ

Збереження середнього заробітку працівника на час виконання державних або громадських обов'язків є гарантійною виплатою, яка входить до складу додаткової заробітної плати. Отже, сума середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом у зв'язку з мобілізацією, на особливий період, є об'єктом обкладення військовим збором на загальних підставах. Таке роз'яснення з'явилося в розділі 132.02 ресурсу «ЗІР» ДФСУ. 


Звичайно, роботодавцям доведеться рахуватися з такою фіскальною позицією, хоча є аргументи і проти неї. Адже згідно зі ст. 119 КЗпП виплата таких компенсацій в межах середнього заробітку фінансується з держбюджету в порядку, встановленому КМУ. При цьому згідно з пп. 165.1.1 ПКУ не включаються до оподатковуваного доходу компенсаційні виплати з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу на період мобілізації. 

З того, що компенсація в межах середнього заробітку мобілізованих робітників фінансується з бюджету і не включається до оподатковуваного доходу, цілком логічно випливає висновок, що така компенсація не обкладається військовим збором. Тим більше, що якщо яка-небудь норма законодавства допускає множинне тлумачення, то рішення має прийматися на користь платника податків. Однак у ДФСУ, як бачимо, своя логіка.

Немає коментарів:

Дописати коментар