субота, 13 вересня 2014 р.

Облік благодійної допомоги для жителів сходу України

Підприємство (знаходиться на загальній системі оподаткування та являється платником ПДВ) вирішило закупити продукти харчування та речі щоб відправити благодійну допомогу жителям сходу України. Як відобразити такі операції в бухгалтерському та податковому обліку?
Плекай добро і воно тобі повернеться. Це знають навіть діти. Пригадайте лишень історію про хлопчака, який усі свої заощадження для новенького гаджету пожертвував заради бронежилета для армії.
Що вже казати про більш значиму допомогу. Проте чинна система оподаткування не завжди заохочує пориви доброти підприємств. Податкові наслідки залежатимуть від отримувачів благодійної допомоги. Ними можуть бути благодійні організації, які потім роздадуть благодійну допомогу людям, які її потребують, або безпосередньо такі люди. Тож розгляньмо обидва випадки.
Отримувач допомоги — благодійна організація
Податок на прибуток
Вартість придбаних продуктів харчування та речей, які у подальшому будуть передані благодійній організації, до складу податкових витрат не відносять. Адже такі ТМЦ не будуть використані у господарській діяльності підприємства (пп. 139.1.1 Податкового кодексу України; ПК).
При передачі ТМЦ, на нашу думку, доходів не виникає. Адже відповідно до пункту 135.4 ПК дохід визначається в розмірі договірної (контрактної) вартості, але не менше ніж сума компенсації у будь-якій формі. Оскільки благодійна допомога надається безоплатно, то й доход дорівнює нулю.
Але, як завжди податківці у своєму «королівстві кривих дзеркал» усе бачать інакше. У Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі (підкатегорія 102.06.02) податківці вказують, що при безоплатній передачі ТМЦ підприємство, яке їх передає, має відобразити дохід від реалізації за звичайною ціною. При цьому податківці посилаються на Узагальнюючу податкову консультацію щодо порядку визначення доходу та витрат за операціями з безоплатної передачі товарів (робіт, послуг), затверджену наказом ДПСУ від 05.07.2012 № 581.
Зазначимо, що у ній податківці посилаються на підпункт 153.2.1 ПК, який з 01.09.2013 вилучено. І тепер, якщо й потрібно застосовувати звичайну ціну при безкоштовній передачі ТМЦ, то тільки у разі «контрольованості» такої операції. З огляду на 50-ти мільйонний критерій таких операцій це малоймовірно.
Отже, вважаємо, що дохід від надання благодійної допомоги нараховувати не потрібно.
Щодо податкових витрат, то при передачі благодійної допомоги благодійній організацій підприємство має право віднести витрати до складу податкових (пп. «а» пп. 138.10.6 ПК). Але сума таких витрат протягом року не може перевищувати 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.
Витрати з надання благодійної допомоги благодійній організації включаються до складу витрат за датою фактичного надання товарів (пп. 138.5.3 ПК).
ПДВ
При придбанні товарів, які передаватимуться як благодійна допомога, відобразити податковий кредит з ПДВ не вийде. Табу на такі дії накладає пункт 198.3 ПК. Адже операції з надання благодійної допомоги благодійним організаціям звільнені від оподаткування ПДВ (пп. 197.1.15 ПК).
Не потрібно буде відображати і податкові зобов’язання під час надання благодійної допомоги. Адже надання благодійної допомоги не буде вважатись поставкою товару, оскільки підприємство не мало права на відображення податкового кредиту з ПДВ (пп. «в» пп. 14.1.191 ПК).
Тобто операції з придбання товарів для благодійної допомоги не залишать сліду в обліку ПДВ підприємства.
Проілюструємо такі операції на прикладі.
Відображення в обліку підприємства придбання продуктів харчування та одягу та їх передачу благодійній організації
У серпні 2014 року ТОВ «Злагода» придбало продуктів харчування на загальну суму 6000,00 грн. (у т. ч. ПДВ — 1000,00 грн.) та одяг на суму 12000,00 грн. (у т. ч. ПДВ — 2000,00 грн.). Придбані ТМЦ були передані благодійній організації. Сума оподатковуваного прибутку за 2013 рік склала 550000 тис. грн. Протягом 2014 року інших благодійних внесків ТОВ «Злагода» не вносило
Сума 4% ліміту складе 22000 грн. Отже Вартість придбаних ТМЦ підприємство має право віднести до складу податкових витрат.
№ з/п
Зміст господарської операції
Бухгалтерський облік
Сума, грн.
Податковий облік
Д-т
К-т
Доходи
Витрати
1
Придбано для передачі благодійній організації:
продукти харчування
одяг
281.1
281.2
685
685
5000,00
10000,00
2
Віднесено на витрати суми ПДВ при придбанні:
продуктів харчування
одягу
949
949
685
685
1000,00
2000,00
3
Перераховано кошти за продукти харчування та одяг
685
311
18000,00
4
Передано благодійній організації:
продукти харчування
одяг
949
949
281.1
281.2
5000,00
10000,00
5000
10000
Далі розглянемо ситуацію, коли підприємство надає благодійну допомогу безпосередньо жителям східних регіонів України.
Отримувач допомоги — фізособа
Податок на прибуток
Як і у попередньому випадку, при закупівлі продуктів харчування та одягу для надання благодійної допомоги безпосередньо жителям східних регіонів податкові витрати не виникатимуть (пп. 139.1.1 ПК).
Нажаль вони не виникатимуть і при наданні такої допомоги. Адже надання благодійної допомоги фізособі вважається негосподарською діяльністю.
Щодо визнання доходів під час надання благодійної допомоги фізособам, то вважаємо, що їх відображати не потрібно, як і у випадку з благодійними організаціями.
ПДВ
При придбанні товарів, які передаватимуться як благодійна допомога, податковий кредит з ПДВ не відображають. Адже придбані ТМЦ не призначені для використання у господарській діяльності підприємства. Відповідно не відображають і податкові зобов’язання при наданні благодійної допомоги.
ПДФО
Не оподатковується та не включається до загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку благодійна, у тому числі гуманітарна допомога, яка надходить на його користь у вигляді коштів або майна (пп. 170.7.1 ПК). Проте у нашому випадку благодійна допомога буде нецільовою. А вона не включається до оподатковуваного доходу фізособи у розмірі, що не перевищує суми, визначеної згідно з абзацом першим підпункту 169.4.1 ПК, встановленого на 1 січня такого року. Тобто отримана фізособою нецільова благодійна допомога протягом 2014 року більше 1710 грн. оподатковується ПДФО у частині перевищення.
Але є одне але. У нашому випадку при роздачі благодійної допомоги навряд чи хтось наважиться брати у людей паспортні дані та ідентифікаційний код. Отже ідентифікувати платників податку не можливо. Відповідно й оподатковувати ПДФО отриману людьми благодійну допомогу не потрібно.

Немає коментарів:

Дописати коментар