середу, 17 червня 2015 р.

Спочатку нарахування та виплата заробітку мобілізованим, потім подання звітів на компенсацію

Підприємство, установа, організація, на яких трудились працівники на час призову, мають здійснити нарахування та виплату в строки, установлені ст. 115 КЗпП, середньої заробітної плати (здійснити «фактичні витрати») та щомісяця до 15 числа подавати інформацію про свої витрати до органу соціального захисту населення для їх компенсації із Державного бюджету України.

Такого висновку доходить Мінсоцполітики в листі від 07.05.2015 р. № 525/13/84-15.
Така позиція пояснюється тим, що для отримання компенсації підприємство подає щомісяця до 15 числа до органу соціального захисту населення звіт про фактичні витрати на виплату середнього заробітку працівникам. Фактичні витрати — це справжні витрати підприємства, установи чи організації, оформлені відповідними документами.
Хоча таке пояснення, скажемо відверто, не описано в Порядку № 105, а ч. 3 ст. 119 КЗпП оперує поняттям «компенсується із бюджету середній заробіток». Водночас ніде не вказано, що підприємство має виплачувати середній заробіток власним коштом, а не чекати компенсацію.
Усі суперечності в цьому питанні виникають через те, що ДФС чіпляється за будь-яку можливість, щоб середній заробіток оподатковувався. Бо наполягають: якщо нараховувати й виплачувати середній заробіток, то він як складова зарплати буде оподатковуватися, а от компенсаційні виплати — ні.
Тому, якщо роботодавці дотримуватимуться позиції Мінсоцполітики, доведеться відстоювати цю позицію перед податківцями. Благо, що вже складається судова практика стосовно цього питанні на користь платників податків.

Немає коментарів:

Дописати коментар