понеділок, 22 червня 2015 р.

Оплата листка непрацездатності в період перебування у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

У Держпраці на своєму офіційному сайті роз’яснили, чи підлягає оплаті листок непрацездатності, виданий жінці, яка перебуває у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та працює на умовах неповного робочого часу?

Відповідно до ст. 179 КЗпП та ст. 18 Закону України «Про відпустки» ​від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР, мати дитини чи інша застрахована особа, яка фактично доглядає за дитиною в період перебування у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, за власним бажанням може працювати на умовах неповного робочого часу або вдома. Водночас за нею зберігається право на одержання допомоги в період відпустки по догляду за дитиною.
Оскільки в період роботи з неповним робочим днем (тижнем) працівник, який доглядає за дитиною до трьох років у період відпустки по догляду за дитиною, отримує зарплату, з якої до Фонду соцстраху з тимчасової втрати працездатності сплачуються страхові внески, він є застрахованою особою. Окрім того, ст. 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III (далі — Закон) наведено вичерпний перелік випадків, за яких допомога по тимчасовій непрацездатності не надається. До таких випадків не належить тимчасова непрацездатність у період відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.
Тому в разі тимчасової втрати працездатності застрахованої особи, яка працює в режимі неповного робочого часу в період перебування у відпустці по догляду за дитиною до трьох років, листок непрацездатності оплачується на загальних підставах. Разом із тим, ураховуючи, що застрахована особа в період перебування в зазначеній відпустці працює за індивідуальним графіком роботи, допомога по тимчасовій непрацездатності буде надаватися за робочі дні (години) згідно із цим графіком, що припадають на дні тимчасової непрацездатності.
Водночас слід зазначити, що в разі хвороби дитини віком до трьох років листок непрацездатності для догляду за нею в період відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку згідно із пп. «б» п. 3.15 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ від 13.11.2001 р.№ 455, не видається. Тобто в цьому випадку немає й підстав, передбачених ч. 1 ст. 51 Закону, для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності.​

Немає коментарів:

Дописати коментар