вівторок, 24 лютого 2015 р.

Чи потрібно утримувати військовий збір з виплат самозайнятим особам

Ми оплачували нотаріальні послуги через підзвітну особу.
Наразі виникло запитання: чи повинне підприємство під час оплати таких послуг утримати та сплатити військовий збір?
ВІДПОВІДЬ: Упевнені, підприємству не потрібно утримувати військовий збір із виплат нотаріусу, але лише за умови надання останнім довідки про взяття на податковий облік. Сподіваємося, що й у ДФС нас також підтримають. А зараз декілька аргументів на користь нашого висновку.
Отже, об'єкт обкладення військовим збором — це всі доходи фізосіб, які обкладають податком на доходи, а саме — згадані в ст. 163 ПКУ
У свою чергу, оподатковуваним доходом для самозайнятих осіб уважають сукупний чистий дохід, тобто різницю між доходом і документально підтвердженими витратами, потрібними для провадження певного виду незалежної професійної діяльності (п. 178.3 ПКУ).
І лише коли особа, котра провадить незалежну професійну діяльність, не стала на облік у податковій і не отримала довідки про взяття на облік, об'єктом оподаткування будуть доходи, одержані від такої діяльності без урахування витрат.
Під час виплати доходу самозайнятим особам суб'єкти господарювання не утримують податку на доходи лише в разі надання такою фізо-собою копії довідки про взяття її на податковий облік (п. 178.5 ПКУ). А якщо довідки катма — податок утримують.
З огляду на сказане, стверджуємо: підприємству при виплаті доходу особі, котра здійснює незалежну професійну діяльність (нотаріусу, адвокату тощо) і надала копію згаданої довідки, військовий збір утримувати не потрібно. Усе тому, що підприємство виплачує суму доходу, який ще не зменшено на витрати.Тож, такий дохід не є базою для утримання військового збору.
А коли самозайнята особа не надасть довідки про взяття на податковий облік, податковому агенту слід із виплачуваного оподатковуваного доходу, крім податку на доходи, утримати ще й 1,5% військового збору.
Водночас самозайнятій особі доведеться по закінченні 2015 року сплатити військовий збір. Єдине, поки не зрозуміло — у якому звіті вони фіксуватимуть своє зобов'язання щодо збору. Не виключаємо, що це буде окремий розділ у Декларації про доходи і майновий стан.
Також не виключаємо, що фіскали по-іншому тлумачитимуть це питання. Утім, на наше переконання, цей підхід — найбільш виважений.

Немає коментарів:

Дописати коментар